Loader

Az ajánlat mentése folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Turbós Gázkazán... STOP!

Szigorú a szabályozás... 2018 Szeptember 26-ától tilos nyílt égésterű kazánokat üzembe helyezni!

A 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet értelmében 2016. július 1-jétől kizárólag ErP minősítéssel ellátott gázkazánok szerelhetők fel, türelmi időt csak a gravitációs gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak kaptak, 2018. szeptember 26-ig.

Hazánkban igen szigorú a szabályozás, ugyanis több európai uniós tagállamban megengedett, hogy az idáig legyártott, azonban üzembe nem helyezett nyílt égésterű készülékek még felszerelhetők, ezzel a régi, elavult, elromlott kéményes gázkazánok még kiválthatók. Nálunk a mai naptól, aki a jogszabályi előírásoknak nem megfelelő kéményes készüléket szereltet fel, jogszabályellenesen jár el! A felelősség nemcsak a szerelőt, hanem a tulajdonost terheli. A jogszabályi előírás nem mondja ki egyértelműen, hogy nyílt égésterű, vagy turbós kazánokat nem lehet üzembe helyezni, hanem a beüzemelés feltételét a készülék megfelelő szintű NOx kibocsátásához köti. Amelyik gázkészülék NOx kibocsájtása  56 mg/kWh alatt marad, az teljesíti a jogszabályi feltételeket.  Szinte kizárható, hogy a határérték a hagyományos, atmoszferikus gázégővel rendelkező gázfogyasztó készülékkel teljesíthető. Viszont a turbó kondenzációs kazánok legújabb generációja képes lehet erre, így megoldást biztosíthat a győjtőkéménnyel rendelkező túrbós gázkaántulajdonosok számára, ha régi készüléküket cserélni kell.

Gyűjtőkémények…

A fő problémát az okozza, hogy a gyűjtőkéményekbe csak azonos típusú készülékek köthetők az egész társasházban, így, ha egy lakásban meghibásodik a gázkazán, akkor az összes lakónak vállalnia kellene a kémény átalakítás és a kazáncserék költségét. Ha ezeket a költségeket kivetítjük egy 40 lakásos társasházra, akkor a kéményfelújítás bekerülése 150-250 ezer forintra rúg háztartásonként. Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy önálló kéményt létesít az új készülékhez, akkor 250-300 ezer forint. Ehhez jönnek hozzá az engedélyeztetés költségei, a munkadíjak, melyek 1 millió forint feletti összeget is kiadhatnak.

Forrás: vgfszaklap.hu