Loader

Az ajánlat mentése folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Haladék a nulla energiaigényű épületeknek

Eredetileg idén januártól már csak közel nulla energiaigényű, „BB” energetikai besorolású új építésű épület nyerhetett volna használatba vételi engedélyt Magyarországon. Egy rendeletmódosítás értelmében az előírást csak 2021. június 30-a után kell alkalmazni. A 25 százalékos megújulóenergia-részarány kiváltható lesz magasabb energiahatékonysággal is.

A 2010/31 EU irányelv építőiparra vonatkozó egyik előírása, hogy 2020. december 31-ét követően csak „BB” vagy annál jobb besorolású, közel nulla energiaigényű épület nyerhet használatbavételi engedélyt a tagállamokban. A besoroláshoz elnyeréséhez arra is szükség van, hogy az adott épület huszonöt százalékban megújuló forrásból fedezze az energiaigényét.

Az uniós irányelvek átültetéséhez a tagállamok rendelkeznek némi rugalmassággal, de egészen a tavalyi év végéig úgy látszott, hogy ezek a követelmények hazánkban is életbe lépnek. 2020 december 30-án azonban megjelent a Magyar Közlönyben az innovációért és technológiáért felelős miniszter rendeletmódosítása, amely szerint az újépületeknek csak a 2021. június 30. napja utáni használatbavétel esetén kell megfelelnie a közel nulla energiaigénynek. Vagyis az építtetők kaptak fél év haladékot.

A módosítás egy másik pontos része, hogy a 25 százalékos megújuló-részarány kiváltható lesz megfelelő energiahatékonysággal. „Abban az esetben, ha a (…) kötelező alternatív rendszerek vizsgálata szerint a műszaki, gazdasági feltételek a (…) minimális megújuló energia részarány teljesítésére nem adottak, a minimális megújuló energiára vonatkozó követelmény megnövelt energiahatékonysággal is teljesíthető.” Ez azt jelenti, hogy egy lakó- vagy szállás jellegű épület összesített energetikai jellemző követelményértéke négyzetméterenként és évenként nem lehet több 76 kWh-nál. Ebbe a világítási energiaigény nem számolandó bele. Iroda és kereskedelmi épületekben ez az érték 68, oktatási célú épületekben pedig 65 kWh/év/négyzetméter, de itt már mindkét esetben beleszámítva a világítást is. Ha az épületet hűtik is, ugyancsak évenként és négyzetméterenként ez az érték mindhárom típus esetében 10 kWh-val növelhető.

 

(Forrás: vgfszaklap.hu)