Loader

Az ajánlat mentése folyamatban van!
Kérjük ne zárja be a böngészőt és ne navigáljon el!
A művelet végén automatikusan átirányítjuk!

Az okosotthonokat tanulni kell

Definíció

Egyszerűen fogalmazva az okosotthont felszerelik egy fejlett irányítási rendszerrel. A rendszer maga hoz meg helyettünk döntéseket, melyekhez adott pillanatban nincs szükség emberi beavatkozásra, viszont a választási lehetőségeket a mi szokásaink szerint alakítja ki. Az intelligens rendszerek lelke egy központi egység, amely a mért adatokat elemezni tudja, és ennek megfelelően el tudja dönteni, hogy a háznak milyen igényre lehet szüksége. Az érzékelés, valamint az oda-vissza kommunikáció kulcsfontosságú. A parancsokat és algoritmusokat, mint jeleneteket tárolja a központ. Ezeket a jeleneteket pedig nekünk kell megadnunk, hogy a szokásainkhoz illeszkedjen a ház önálló élete. Vagyis az emberi munka nagyon fontos elem telepítéskor, hogy később okosotthonunk igényeinknek megfelelően, önállóan tudjon létezni és működni, nélkülünk is.

Összehangolt működés

Gépészeti szempontból fontos, hogy a rendszerünk összehangolt működésre legyen képes. Például téli napsütéses időben húzza fel a redőnyöket, és kihasználva a napsugárzás erejét, a gázkazánt a megfelelő szintre modulálja vissza. Továbbá a rendszernek alkalmazkodnia kell az épület felhasználóinak szokásához is, ilyen például a lakásban tartózkodás, a hőmérséklet, és egyéb igények. Erre a különböző berendezések között átjárhatóságra, és együttes kommunikációra van szükség. Azaz olyan programozási, vezérlési rendszerekre, melyek minden eszközzel kompatibilisek. A gyártók törekednek erre, azonban jelenleg is vannak olyan termékek a piacon (pl. vízkezelő berendezések) amik a vezérléstechnikában önálló utat választottak. Erre megvan a saját indokuk, hogy avatott szakembereiken kívül más ne tudjon hozzáférni a rendszerükhöz. A jövő azonban az egységesség felé mutat minden irányból.

Biztonság

Sokan tartanak a túlautomatizált lakásoktól. Tudjuk a régi mondást, ami elromolhat, az el is romlik. Valóban, minél automatizáltabb egy otthon, annál nagyobb lesz a meghibásodás valószínűsége. Azonban a gyártók törekednek a stabilitásra, és a fejlesztések is abban az irányban a legerősebbek, hogy a meghibásodások valószínűségét minimálisra csökkentsék. Fontos viszont megjegyeznünk, hogy az intelligens vezérlések újfajta szaktudást és szemléletmódot igényelnek. A víz-, gáz-, fűtés- vagy hőszivattyú-szerelőknek nem elég az eddigiekben megszerzett szaktudás, tisztában kell lenni alapvető informatikai / elektrotechnikai ismeretekkel, és az alapvető programozási gyakorlatokkal. A meghibásodások 80 százaléka akár távvezérléssel is megoldható, könnyen elhárítható hiba. A minél tökéletesebb diagnosztika nagymértékben könnyíti meg a szakemberek munkáját, és a távdiagnosztikával már célirányosan tudnak kivonulni egy-egy meghibásodott készülékhez.

Az okos technológia tehát tanulást követel meg mindannyiunktól, cserébe pedig ott a kényelem. A gépészet elérte, vagy lassan eléri már fizikai határait az energiatakarékosság tekintetében. Gondoljunk csak egy szivattyúra. A lapárkerekek kialakításán már nem nagyon lehet javítani, hogy energiahatékonyabb berendezést kapjunk. Ellenben az AC mororokat felváltották a modulációra is képes frekvenciaváltós motorok, illetve az állandó mágneses PM, EC motorok, amelyek a vezérléssel lettek hatékonyabbak. Az okosotthonoknál is megfigyelhető ez az analógia, hiszen a legolcsóbb energia a fel nem használt, el nem fogyasztott energia.

 

(Forrás: https://www.vgfszaklap.hu/)