VÍZ-FŰTÉS-GÁZ-SZELLŐZÉS-SZANITER....
minden ami épületgépészet bomba árakon!

Webáruházunkban műszaki információkat is kapsz minden termékről, a számodra legmegfelelőbb berendezés kiválasztása érdekében!


Mi az "IP" védettség?
2019. 01. 29.

Az IP-védettség (International Protection Marking) jelentése Nemzetközi Védettségjelölés. Egy műszaki berendezés áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele.

Az IP besorolást az MSZ EN 60529:2001 – Villamos gyártmányok burkolatai által nyújtott védettségi fokozatok (IEC 529:1989) szabvány írja le, melynek tárgya a villamos be- rendezés burkolata által nyújtott védelmek meghatározása.

  • A személyek védelme a burkolaton belüli veszélyes részek érintésével szemben,
  • a burkolaton belüli berendezés védelme a szilárd testek behatolásával szemben,
  • a burkolaton belüli részek védelme a behatoló víz ellen.

A szabvány ezenkívül még foglalkozik a védettségi fokozatok jelölésével, az egyes fokozatok jelölésével, és azon vizsgálatok elvégzésével, amelyek burkolatok szabvány szerinti megfelelőségét hivatottak igazolni. Ez utóbbival most nem foglalkozunk.

Pár fogalmat tisztázzunk

Burkolat: a gyártmánynak az a része, amely véd bizonyos hatások ellen, és bármely irányból védelmet nyújt a közvetlen érintés ellen. A védelem kölcsönös, a berendezést a külső hatásoktól, illetve a személyeket, állatokat a veszélyes részek érintésétől. Mi ellen véd a burkolat? A teljesség igénye nélkül: mechanikai ütések, korrózió, folyadékok, gombák, férgek, napsugárzás, fagy, nedvesség, robbanásveszélyes közeg stb.

Védettségi fokozat: a burkolat által nyújtott védelem értéke, amelyet a szabvány szerinti vizsgálati módszerekkel igazoltak.

IP-kód: kódolási rendszer a burkolat által nyújtott védettség mértékének a jellemzésére, tájékoztatás céljából. (Veszélyes részek érintésének megakadályozása, szilárd testek behatolása ellen, víz behatolása ellen.)

 

Nézzük, mi mit jelent:

Az első számjegy a veszélyes részek érintése elleni vagy a szilárd idegen testek ellen való védettség szabvány szerinti fokozatát jelöli. 

A második számjegy a víz behatolása elleni védettség szabvány szerinti fokozatát jelenti. Megjegyezendő, hogy az első és második számjegyek egyike helyett X is állhat (bizonyos esetekben mindkettő helyén is – XX). Ebben az esetben a hangsúly a számmal megadott fokozaton van, a másiknak vagy nincs jelentősége, vagy a kiegészítő betűk által van megadva.

Néhány gyakran használt IP kód:

IP2X: elosztók minimális IP védettsége, nem villamos kapcsolótérben. 12,5 mm-nél nagyobb tárgy nem hatolhat be. Tipikus példa az X-re. Nem érdekes, hogy egy fedett térben lévő elosztó ellenáll-e az esőnek, amikor normál üzemi körülmények között úgysem éri víz. (Bár láttunk már szinti elosztót, amelynek az ajtaját az előtte futó 100-as tűzivízvezetéktől nem lehetett kinyitni.) Tipikus példája az IP2X nem tartásának az üres tömszelencék le nem zárása. Egy egérke elég nagy zárlatot tud okozni. Továbbá kivitelezőknek ajánlott ellenőrizni, hogy a tervezők mit fabrikálnak az elosztók egyvonalas terveinek fedlapjaira. Van, hogy ráirkálnak mindenféle IP54-et, amit úgysem tartanak be, mivel felesleges.

IP34: 2,5 mm-es tárgy behatolása és fröcscsenő víz ellen védett. MSZ 1600:4 szerinti nedves helyiségekben elhelyezett szerelési anyagok, háztartási készülékek, tokozások, lámpatestek minimális védettsége. EBF, ÉV vizsgálatnál régi épületekben jól jön, ha emlékszünk rá.

IPX4: fröccsenő víz ellen védett szerelvények, gyártmányok. Fürdőhelyiségek I-es sávjában elhelyezett villamos szerkezetek minimális IP védettsége.

IPX5: vízsugár ellen védett gyártmány. Tisztítási célból vízsugárnak kitett szerkezetek minimális védettségi fokozata.

IPX7: időszakos vízbemerítés ellen védett villamos gyártmányok. Tipikus alkalmazási hely fürdőhelyiségek 0-s sávja (fürdőkád, zuhanytálca belső része).

Forrás: vgfszaklap.hu

© 2018-2020 www.emadura.hu | adatkezelési tájékoztató
powered byForweb - Webáruház készítés